Mindszenti logó

Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy megbíztak Mindszent város új logójának és a város fejlesztési térképének elkészítésével.

A város meglévő címerének heraldikai leírásából megtudtuk, hogy egy régi ekevas, két hal, valamint a Tiszát és a Kurcát jelképező két hullám szerepel benne.

Megrendelőnk készített egy vázlatot is, hogy nagyjából milyen logót szeretne.

Mint minden projektünket, ezt is kutatással kezdtük: milyenek az európai városok modern logói? Azt a megoldást találtuk a legjobbnak, amikor a régi, klasszikus címert egyszerűsítik és minimalizálják, mint például Wadowice, Stockholm vagy éppen Gdansk esetében.

 

régi logó
mindszent logó

Első lépésként a város címerét alakítottuk át mai szemléletű logóvá. A klasszikus címerpajzsot egyszerű geometriai alakzattá alakítottuk (kör és téglalap), és a címer egyes elemeiből eltüntettük a nélkülözhető részleteket.

A logót elkészítettük pozitív és negatív változatban is, hogy sötét és világos háttéren is jól alkalmazható legyen.

A következő kérdés az volt, hogyan tudjuk összekapcsolni a feliratot az ábrával. Ehhez azt találtuk ki, hogy a folyók meghosszabbítását alapvonalként használjuk, és ezzel kicsit más hangsúlyokat alakítunk ki: a vizek jelentik az alapot, és a címer mintegy keretbe foglalja és kiemeli egy részüket.

A megrendelő által megadott tervben alkalmazták azt az eléggé elterjedt megoldást, hogy a SZ betűkapcsolatba rejtett szív jelzi a város szerethetőségét, ezért ezt az elemet is be kellett építenünk a grafikába. A nehézség az volt, hogy megtaláljuk a betű méretének, egymáshoz való helyzetének azt az arányát, ami szépen illeszkedik a hullámok ritmusához.

Végül elkészítettük a kétsoros feliratváltozatot is, ami még modernebb, és egyben tömbszerűbb megjelenést eredményez.

mindszent logó
mindszent logó

A feladat része volt Mindszent város fejlesztési térképének elkészítése is. Ennek keretében elkészítettük a város vektorizált térképét. Ennek a formának az az előnye, hogy az elkészült grafika szabadon nagyítható és az elemek könnyen átszínezhetők.

Erre szükség is volt, mert a grafika egy 200x120 cm méretű táblára került. A tervezésnek hála, a feliratok, vonalak ebben a méretben is simán és egyenletesen jelennek meg.

mindszent térképe

A végeredményt így értékelte Megrendelőnk:

Minden elképzelésünknek megfelelt teljes egészében mind az elkészített logó, mind a tábla maga. Egy ilyen friss, letisztult összképet álmodtunk meg, és úgy vélem, a legjobb szakemberekre leltünk rá a megvalósításhoz. Módosításinkat, változtatásainkat gyorsan és rugalmasan kezelték, precíz, minden részletében kidolgozott eredményt kaptunk, és mindezt rendkívül kedvező díj ellenében. Hasonló jellegű megrendelésinknél is élni fogunk a lehetőséggel.

Zsótér Károly, Mindszent Város Polgármestere

Kategória