Szerzetesek.hu

szerzetesek.hu

A Szerzetesek Évéhez kapcsolódóan indult ez a projekt is. Megrendelőnk az ünnepi időszak programjait, eseményeit és híreit szerette volna az interneten úgy megjeleníteni, hogy az ne csak a szerzetesek számára legyen érdekes. Mivel a honlap a Szerzetesek éve arculatával együtt készült, ezért a logó és az elsődleges szín már rendelkezésre állt.

szerzetesek.hu

Úgy gondoltuk, hogy egy színes, változatos, minden betöltéskor az újdonság erejével ható honlap lesz az, ami az év során fenntarthatja majd az arra ellátogatók érdeklődését. A szerzetesek nagyon sok programot terveztek erre az évre, ezért azt javasoltuk, hogy a nyitóoldal az egyes hírekből készült "téglákból" vagy "kövekből" épüljön fel, kicsit úgy, mint egy középkori kolostor. Az állandó részek is ebbe a hírfalba lettek beépítve, s ezzel létrejött egy egységes, modern, dinamikus hírportál.

Az egér áthúzási (hover) effektek segítségével plusz információkat tudtunk megjeleníteni az egyes "hírtéglákon".

A téglák segítettek a reszponzív design kialakításában is. Az alapegység egy négyzet alakú tégla, ennek dupla széles, dupla magas és négyszeres méretű változatát lehet megjeleníteni. Mobil nézetben kettő tégla fér el egymás mellett, tableten négy, asztali monitoron pedig öt. Így mindig elég jól be lehet tölteni a rendelkezésre álló helyet.

Megrendelőnk úgy tervezte, hogy elég gyakran fog új bejegyzéseket közzétenni (kb. hetente két-három alkalommal), de hogy az olvasó úgy érezze, hogy egy igazi hírportált böngész, ami akár naponta többször is frissül, kis trükköt alkalmaztunk: minden letöltéskor változik a hírtéglák sorrendje és mérete.

Idővel azonban felmerült az igény, hogy akik módszeresen követik a honlap tartalmát, azok tényleges időrendben láthassák az új tartalmakat, ezért a hírfolyam tetején be lehet állítani a megjelenés sorrendjét.

Ha az olvasó rákattint egy hírtéglára, akkor egy felugró ablakon elolvashatja a cikk bevezetőjét. Ilyenkor a nyitóoldal nem változik, nem történik új oldal betöltése, gyorsan el lehet érni a többi hírtéglát. A "Részletekre" kattintva viszont megtekintheti a teljes írást a csatolt képekkel, mellékletekkel egyetemben.

szerzetesek.hu

Több speciális téglát kellett beépítenünk a honlapba, melyek a honlaphoz kapcsolódó on-line szolgáltatásokhoz, microsite-okhoz vezetnek. Ilyenben helyeztük el például a Szerzetesrendek térképes adatbázisára mutató linket.

szerzetesek.hu

Az imanaptár egy olyan on-line szolgáltatás, amely abban segít minden érdeklődőt, hogy a szerzetesekkel közösen imádkozzon egy általuk kiválasztott szerzetesrendért vagy más szándékért.

Az iroda munkatársai egy központi adatbázisba gyűjtötték az imaszándékokat, melyeket az év egy-egy napjához rendeltek. Ha az olvasó az "Imanaptár" speciális téglára kattint, akkor ebből az adatbázisból jelenik meg az adott naphoz tartozó szándék, rövid leírás, egy fénykép, és a rend internetes elérhetősége. Ebből az adatbázisból készült egy könyv is.

A Szerzetesek éve során a honlap annyira népszerű lett, hogy kis átalakítással, de azóta is folyamatosan működik. Szerkesztője/i továbbra is rendszeresen tesznek közzé rajta színvonalas, a honlap közönsége számára fontos tartalmakat, ami egy sikeres honlap legfőbb záloga.

Végül a legfontosabb információ: a portál a szerzetesek.hu címen érhető el!